Με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων από τομείς οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και χώρες που πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η Σουηδία, και με βασικό ομιλητή τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία  τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά το πρώτο από τα τρία μέρη του 6ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας «Η Μετάβαση της Ελλάδας προς ένα Βιώσιμο Μέλλον» με θέμα τις Βιώσιμες Δημόσιες Μεταφορές, που διοργανώνει το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων μαζικής μεταφοράς και τη δημιουργία υποδομών για εύκολη και προσβάσιμη φόρτιση εισάγοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο προαναγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη διαγωνισμού για νέα λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία θα είναι ηλεκτρικά.

Από την πλευρά του, Ο κ. Νίκος Καλικατζαράκης, Επικεφαλής του τομέα Ηλεκτροκίνησης της ΑΒΒ Ελλάδος, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και διασφάλισης καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας για τη φόρτισή τους, στις προκλήσεις που παρουσιάζει η φόρτιση των λεωφορείων, ανάλογα και με το μήκος τους, καθώς και στις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν για την υποστήριξη ενός ηλεκτροκίνητου στόλου.

Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως είπε, είναι τα αυτοκίνητα που δεν έχουν θερμικό κινητήρα, αλλά μόνο ηλεκτρικό κινητήρα και μπαταρίες (ιόντων-λιθίου) και έναν μικρό φορτιστή για να φορτίζει το αυτοκίνητο. Ένα λεωφορείο έχει 10 φορές τις μπαταρίες που έχει ένα μικρό αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι ένα λεωφορείο χρειάζεται δεκαπλάσια ισχύ για να φορτίσει στον ίδιο χρόνο με ένα αυτοκίνητο», σημείωσε και παρουσίασε τις λύσεις που παρέχει η ABB, παγκόσμιος ηγέτης στους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, με εμπειρία δέκα χρόνων σε δοκιμασμένη τεχνολογία, η οποία πωλείται σε περισσότερες από 82 χώρες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε πως είναι υπέρ της χρήσης υβριδικών οχημάτων εκτός από τα αμιγώς ηλεκτρικά.  

Τη θεματική συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», κυρία Αλεξάνδρα Κασσίμη.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: ΑΒΒ, COMBITRANS, Intrum, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, SKF και Volvo Car Hellas.

Η διαδικτυακή μετάδοση έγινε από την πλατφόρμα Livemedia και παραμένει αποθηκευμένη στο παρακάτω link: https://www.livemedia.gr/video/414139

Share it: